Kelner to jeden z najstarszych zawodów. Obecnie jego rozwój związany jest z nowo otwieranymi lokalami gastronomicznymi o wyższym standardzie. Kelner kompleksowo zajmuje się klientami od momentu przywitania ich w drzwiach lokalu, poprzez wskazanie stolika, aż po podanie karty menu, doradzenie potraw i ich podanie. Osoba pełniąca funkcje kelnera powinna nie tylko zajmować się podaniem właściwego zamówienia, ale również być dobrym doradcą i dbać o należytą atmosferę podczas pobytu gości w restauracji. Dziś to od niego w dużej mierze zależy, czy klienci zdecydują się na ponowną wizytę w lokalu czy wybiorą inne miejsce.
Jakie są plusy tego zawodu?
- możliwość szybkiego znalezienia zatrudnienia
branża gastronomiczna dynamicznie się rozwija, otwierają się nowe puby, restauracje, hotele i kelnerzy będą zawsze potrzebni, co daje możliwość znalezienia stabilnej pracy
- nabycie nowych umiejętności
każdy pracownik szanującej się restauracji szybko uczy się zasad prawdziwego savoir-vivre’u oraz sposobu prowadzenia kulturalnych rozmów z osobami z całego niemal świata, przy okazji poznaje różne kulturowe ciekawostki, uczy się cierpliwości, odporności na stres, również pracy pod presją czasu
- wysokie dodatki do pensji
w wielu restauracjach kelnerzy mogą liczyć na tzw. „napiwki” od klientów. W renomowanych hotelach, punktach gastronomicznych te kwoty mogą być całkiem pokaźne, co daje możliwość zdobycia dodatkowej sumy pieniędzy do stałego wynagrodzenia
- elastyczny czas pracy
w wielu miejscach panuje elastyczny czas pracy, dzięki czemu możemy dopasować godziny pracy do swojego stylu życia i np. studiów