Kucharz

Kucharz posiada wiedzę dotyczącą różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników.  Jest również znawcą stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej, jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP.

Absolwent  naszej szkoły  kształcącej w zawodzie kucharza jest przygotowany do wykonywania  następujących  zadań zawodowych:

  • sporządzania potraw i napojów,
  • przechowywania żywności,
  • wykonywania czynności z ekspedycją potraw i napojów

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • profesjonalnie dekorować potrawy
  • sporządzać potrawy i napoje
  • planować zakupy
  • planować i sporządzać karty menu
  • prowadzić działalność gastronomiczną
  • obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów
  • posługiwać się językami obcymi (angielskim / niemieckim)
  • współpracować w zespole