Kucharz posiada wiedzę dotyczącą różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników. Jest również znawcą stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej, jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP.
Absolwent naszej szkoły kształcącej w zawodzie kucharza jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- sporządzania potraw i napojów,
- przechowywania żywności,
- wykonywania czynności z ekspedycją potraw i napojów
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
- profesjonalnie dekorować potrawy
- sporządzać potrawy i napoje
- planować zakupy
- planować i sporządzać karty menu
- prowadzić działalność gastronomiczną
- obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów
- posługiwać się językami obcymi (angielskim / niemieckim)
- współpracować w zespole