Cukiernik

Bardzo popularny zawód rzemieślniczy.

Polscy cukiernicy zaliczani są do czołówki europejskiej, jeśli chodzi o ofertę przygotowanych produktów, jak i jakość wykonania wyrobów. Cukiernicy to artyści w swoim fachu. Podstawowym zadaniem cukiernika jest  wyprodukowanie wszelkich wyrobów cukierniczych.

Cukiernik odpowiada za właściwe przygotowanie półproduktów oraz dodatków do produkcji w tym zawodzie nauczysz się:
– oceniać jakość i przydatność surowców (mąki, cukru, tłuszczów, jaj itd.);
– dobierać surowce i pro-dukty do sporządzenia wyrobów cukierniczych i ciastkarskich;
– dobierać surowce i  do-datki do produkowanych kremów, syropów, pomad, glazur, mas,   galaretek i wyrobów owocowych;
– wytwarzać półprodukty i produkty ciastkarskie oraz produkty cukiernicze;
– wytwarzać elementy dekoracyjne wyrobów cukierniczych;
– mieszać, formować, wypiekać, nadziewać wyroby cukiernicze i ciastkarskie;
– przekładać, napełniać pół-produktami i oblewać wyroby z ciast;
–  dekorować i porcjować produkty;
– przygotowywać nadzienia np. kremy, marmolady;
– obsługiwać maszyny i urządzenia;
– kontrolować, konserwować i  oceniać sprawność techniczno-technologiczną maszyn i urządzeń ciastkarskich.

To zawód dla ciebie, jeśli: masz wyczucie  kolorów i smaku, wrażliwość węchową
i dotykową. Jesteś sprawny i wytrzymały fizycznie. Masz sprawne ręce i jesteś dokładny.

tort1

tort2