Bardzo popularny zawód rzemieślniczy.
Polscy cukiernicy zaliczani są do czołówki europejskiej, jeśli chodzi o ofertę przygotowanych produktów, jak i jakość wykonania wyrobów. Cukiernicy to artyści w swoim fachu. Podstawowym zadaniem cukiernika jest wyprodukowanie wszelkich wyrobów cukierniczych.
Cukiernik odpowiada za właściwe przygotowanie półproduktów oraz dodatków do produkcji w tym zawodzie nauczysz się:
– oceniać jakość i przydatność surowców (mąki, cukru, tłuszczów, jaj itd.);
– dobierać surowce i pro-dukty do sporządzenia wyrobów cukierniczych i ciastkarskich;
– dobierać surowce i do-datki do produkowanych kremów, syropów, pomad, glazur, mas, galaretek i wyrobów owocowych;
– wytwarzać półprodukty i produkty ciastkarskie oraz produkty cukiernicze;
– wytwarzać elementy dekoracyjne wyrobów cukierniczych;
– mieszać, formować, wypiekać, nadziewać wyroby cukiernicze i ciastkarskie;
– przekładać, napełniać pół-produktami i oblewać wyroby z ciast;
– dekorować i porcjować produkty;
– przygotowywać nadzienia np. kremy, marmolady;
– obsługiwać maszyny i urządzenia;
– kontrolować, konserwować i oceniać sprawność techniczno-technologiczną maszyn i urządzeń ciastkarskich.
To zawód dla ciebie, jeśli: masz wyczucie kolorów i smaku, wrażliwość węchową
i dotykową. Jesteś sprawny i wytrzymały fizycznie. Masz sprawne ręce i jesteś dokładny.